Medlemskap

Scouterna är en medlemsstyrd organisation sammansatt av lokalföreningar som kallas för scoutkårer, kårerna bildar tillsammans distrikt som bland annat ordnar med tävlingar och läger.
Scouternas centrala organisation kan du läsa mer om på scouternas hemsida.
Medlemmar i Brobergska scoutkåren betalar en terminsavgift som är uppdelad på kåravgift, distriktsavgift och förbundsavgift. Avgiften för kåren beslutas på årsstämman.
Avgiften 23/24 för aktiv medlem på avdelning är totalt 990:- per termin.
Stödmedlemskapet kostar i dagsläget 380:- per termin.
Aktiva ledare i kåren jobbar helt ideellt och deras avgift till distrikt och förbund betalas av kåren vilket betyder att terminsavgiften är 0:-

All information om medlemmarna i Scouterna lagras i medlemssystemet Scoutnet, medlemmar kan själv logga in och se eller ändra sina uppgifter.
Nya medlemmar skapar ett lösenord genom att klicka på ”glömt lösenord”

Alla medlemmar är försäkrade under scoutverksamheten, mer informations finns på scouternas hemsida.

Scoutmöten

Kåren är indelad i olika avdelningar utifrån den åldersfördelning som bestämts av Scouterna. Varje avdelning har en terminsplanering som förmedlas till avdelningens scouter. Kåren har en progressionsplan där det framgår vad man förväntas genomföra under sin tid på avdelningen.

Scoutdräkten

Vi scouter känns lätt igen när vi har våra scoutkläder på oss. Att ha likadana kläder skapar sammanhållning och visar att vi hör ihop. Det gör också att andra skillnader i samhället inte blir lika tydliga och det är lättare att mötas utan fördomar.
Scoutskjortan köper man lättast genom att besöka Stockholms Scoutdistrikt på Fridhemsgatan 8, då kan man prova skjortan innan köp. Där kan du även komplettera din skjorta med distrikt- land och EU märket. Det går även bra att köpa skjortan i Scouternas shop, vill du beställa en därifrån, prata gärna med din ledare så kanske ni kan göra en gemensam beställning. Ange gärna Brobergska scoutkåren som förmånstagande scoutkår vid köp ur scoutshopen.
Halsduk får alla scouter när de blir medlemmar i kåren, behöver du köpa en ny halsduk går det bra. Hör av dig till ledaren på din avdelning så löser vi det, halsduken kostar 100:-
Söljan som håller halsduken på plats skapar scouterna själva på avdelningen, alla avdelningar har sin egen variant.

Utrustning

På mötena i veckan är det kläder efter väder som gäller. Vi ser gärna att scouterna har scoutdräkt och halsduk på sig på mötena. Det är alltid att föredra att scouterna har oömma kläder på sig som tål väder och vind. Det är inte ovanligt att vi kommer hem och luktar rök efter ett möte!

Bra att ha som scout:

  • Sovsäck
  • Ryggsäck med regnskydd
  • Liggunderlag
  • Ficklampa
  • Vattenflaska
  • Regnkläder
  • Kängor som är vattentäta och ger ett bra stöd för foten
  • Matsaker i plast eller metall (stor kåsa, liten kåsa, spork)

Mycket utrustning finns att låna från kåren så hör av dig om du saknar något inför en hajk eller övernattning.

All utrustning och kläder måste namnas!

 

Ryggsäck
En välsittande ryggsäck på 40-50 liter är bra att börja med, ju äldre scouten blir desto större ryggsäck behövs ofta. Som scout packar vi alltid vår ryggsäck själv men ta gärna hjälp av en vuxen så allt kommer med som står på packlistan. En ryggsäck med justerbart bärsystem rekommenderas så kan väskan växa med scouten.
Sovsäck
Bra att börja med är en sovsäck med komforttemperatur på 0 grader. Det blir kyligt även på sommaren och frysa gillar ingen. Sovsäcken bör få plats i ryggsäcken för att skyddas mot smuts och väta. Ett sovsäckslakan håller sovsäcken fräschare och varmare.
Liggunderlag
De enklaste liggunderlagen är perfekt att börja med. Vi sover i tält, vindskydd eller inne i stugor. Liggunderlaget är även bra att sitta på under måltiderna ute i skogen. De hopvikbara liggunderlagen är mest lätthanterligt för de yngre scouterna men glöm inte öva hemma hur liggunderlaget viks ihop och fästs på väskan.
  Kniv
När scouten äntligen tagit sitt knivbevis står givetvis en egen kniv på önskelistan. Vi rekommenderar en kniv med parerstång på ovan- och undersidan av skaftet. En populär kniv är Moraknivs modell ”Scout”

 

Märken

Vi scouter älskar märken! Märken tar man på möten, får på läger eller utbildningar, köper eller byter med andra scouter och det kan vara svårt att veta hur de ska sitta. Scouternas mer detaljerade sida om märken finns givetvis att läsa, här finns en förenklad bild på märkesplaceringen